Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Ιστορική διαδρομή Κρατικής Ραδιοφωνίας




Σχόλιο istorias-alitheia: Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ, ας ανατρέξουμε τη  ιστορική διαδρομή της Κρατικής Ραδιοφωνίας.

Χρονικό 1923 -1938

1923. Πραγματοποιείται η πρώτη απόπειρα ραδιοφωνικής εκπομπής στην Ελλάδα από την ΔΡΥΝ (Διοίκηση Ραδιοφωνίας του Υπουργείου Ναυτικών) στο Βοτανικό.  Η προσπάθεια έγινε με πομπό ισχύος 200W, τον οποίο εισήγαγε ο αντιπρόσωπος της σουηδικής εταιρίας Svenska Rdioaktiebolaget.

1925. Μάιος.  Η Σχολή Μεγαρέως επιχειρεί πειραματική ραδιοφωνική εκπομπή μεταδίδοντας μια σχολική γιορτή.

1928
. Στη Θεσσαλονίκη τίθεται σε λειτουργία ο πρώτος ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδος από τον Χρήστο Τσιγγιρίδη, ο οποίος κυριάρχησε στη ραδιοφωνική ζωή της Βορείου Ελλάδος για περισσότερα από 20 χρόνια και υπήρξε φάρος πολιτισμού σε ολόκληρο τον βορειοελλαδικό χώρο.  Ο αριθμός των ραδιόφωνων που λειτουργούσαν εκείνη την εποχή στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου σε διακόσια και οι κάτοχοί τους κατέβαλλαν το ποσό των πεντακοσίων δραχμών (ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για την εποχή) στη Δ/νση Λαχείων του Στόλου του υπουργείου Ναυτικών.

1929
. Προκηρύσσεται Διεθνής Διαγωνισμός για την εγκατάσταση Ραδιοφωνικού Πομπού στην Ελλάδα.  Πρώτος ανάδοχος ορίζεται ο Α. Δημητριάδης, ο οποίος δεν εκπληρώνει τους όρους σύμβασης, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση του Ελ. Βενιζέλου να αναθέσει το έργο στην εταιρία Durham, με εκπρόσωπο τον Α. Ακύλογλου, χωρίς διαγωνισμό.

1930. 14 Ιανουαρίου.  Πραγματοποιείται στο κτίριο του Παρνασσού μία ακόμη ραδιοφωνική εκπομπή από τον ΟΦΑ (Όμιλος Φίλων Ασυρμάτου) με πομπό ισχύος 6W.  Η Εταιρεία Durham, αδυνατώντας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σύμβασης, παραχωρεί τις μετοχές, τα δικαιώματα και τα προνόμιά της στην Telefunken.

1934. 1 Ιουλίου.  Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός στο Μπάρι της Ιταλίας (ΕΙΑΡ) πρωτοπορεί εγκαινιάζοντας τη μετάδοση ειδικών ελληνικών μεταδόσεων.  Πρόκειται για την πρώτη συστηματική μετάδοση στην Ελληνική γλώσσα, η οποία είχει διάρκεια τρία χρόνια (μέχρι (1/07/1937) και προσέφερε στους Έλληνες ακροατές μια γενική εικόνα της ελληνικής πολιτικής, καλλιτεχνικής, οικονομικής και πνευματικής ζωής και δράσης, καθώς και ενημέρωση για τα κυριότερα διεθνή γεγονότα της εποχής.

1932-1935
.  Πραγματοποιούνται ραδιοφωνικές εκπομπές από τον Ραδιοτηλεφωνικό Σταθμό Πειραιώς που βρίσκεται στην περιοχή Σταυρός και ανήκε στη Ραδιοτηλεγραφική Υπηρεσία του Υπουργείου ΤΤΤ (Ταχυδρομείο ? Τηλέγραφοι ? Τηλέφωνα).  Ο πομπός ήταν ισχύος 200W.  Γίνεται μετάδοση της Ακολουθίας των Παθών κάθε Μεγάλη Εβδομάδα, ειδικά για τους ασθενείς των νοσοκομείων. 

1936.  Η εκμετάλλευση της ραδιοφωνίας ανατίθεται στην «Υπηρεσία Ραδιοφωνικών Εκπομπών ΥΡΕ», που ιδρύεται με τον α.ν. 95/1936 ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με γενικό Δ/ντή τον Γεώργιο Κυριάκη.

1938. 25 Ιανουαρίου.  Μονογράφεται η τελική συμφωνία μεταξύ Telefunken και κράτους για την εγκατάσταση ραδιοφωνικού σταθμού.  

25 Μαρτίου.  Το βράδυ στις δέκα αρχίζει να εκπέμπει ο  «Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών.  Μήκος κύματος 499,2 μέτρα ή 661 χιλιόκυκλοι».  Ακολουθεί η μετάδοση διαγγέλματος του βασιλέως Γεωργίου Β΄ για την επέτειο της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου.

21 Μαΐου.  Ο βασιλέας Γεώργιος Β΄ εγκαινιάζει επίσημα τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών.

Ιούνιος: Αρχίζουν οι τακτικές εκπομπές από τις 6 το πρωί έως τις 12 το βράδυ. Κάθε Κυριακή μεταδίδεται η θεία λειτουργία από τη Μητρόπολη Αθηνών. Στο πρόγραμμα αναμφισβήτητος κυρίαρχος είναι η κλασική μουσική. 

20 Νοεμβρίου. Η Υπηρεσία Ραδιοφωνικών Εκπομπών μετονομάζεται σε Διεύθυνση Ραδιοφωνία, υπαγόμενη στο Υπουργείο Τύπου και Τουρισμού (ΤΤΤ).

Χρονικό 1939 - 1948

1939. Την εποπτεία της Ραδιοφωνίας αναλαμβάνει το Υπουργείο Τύπου.  Ιδρύεται η «διεύθυνση Τύπου Ραδιοφωνίας» με Δ/ντή Ραδιοφωνίας τον Δ. Σβολόπουλο και τεχνικό διευθυντή τον Σπ. Ζήση.

28 Σεπτεμβρίου: Το BBC μεταδίδει το πρώτο Δελτίο Ειδήσεων στην ελληνική γλώσσα. 

1939-1941.  Εκδίδεται το Εβδομαδιαίον Πρόγραμμα Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών από τα υφυπουργεία Τύπου και Τουρισμού (Δ/νσις Ραδιοφωνίας).

1940. 28 Οκτωβρίου. Με την κήρυξη του Ελληνο-ιταλικού πολέμου ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών αδυνατεί να καλύψει το μέτωπο της Αλβανίας, γι΄ αυτό μια ομάδα τεχνικών με επικεφαλής τον Γιάννη Σαλλίβερο κατασκευάζει ένα μικρό πομπό βραχέων κυμάτων, τον οποίο εγκαθιστούν σε ένα υπόγειο της πολυκατοικίας στην οδό Μπούμπουλη (στην γωνία των οδών Βουλής και Απόλλωνος 9) και εκπέμπει προς την περιοχή του μετώπου και τις γειτονικές χώρες.

1941. 27 Απριλίου. Οι Γερμανοί εισβάλουν στην Αθήνα και θέτουν στον έλεγχο τους το Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών, καταλαμβάνοντας του ραδιοθαλάμους του Ζαππείου και τις εγκαταστάσεις των πομπών στα Ν. Λιόσια.

Απρίλιος.  Την εποπτεία της Ραδιοφωνίας αναλαμβάνει ο υπουργός ΤΤΤ με απόφαση της κυβέρνησης Γ. Τσολάκογλου.

Μάϊος. Υπό την αιγίδα του γερμανικού οίκου Telefunken, που αναλαμβάνει την αποκλειστική εκμετάλλευση των ραδιοφωνικών εκπομπών στην Ελλάδα, ιδρύεται η Ανώνυμος Εταιρία Ραδιοφωνικών Εκπομπών ? ΑΕΡΕ με διευθυντή τον Ιωάννη Βουλπιώτη,.
Μάϊος.  Οι Γερμανοί έφεραν από την χώρα τους πλήρη δισκοθήκη και εγκατέστησαν στο κτίριο της οδού Ζαλοκώστα 3 ένα μικρό φορητό πομπό, μικρής εμβέλειας, διαμορφώνοντας ένα στούντιο στο ισόγειο του κτιρίου.  Ο συγκεκριμένος σταθμός απευθυνόταν κατά βάση στους άνδρες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.  Αργότερα δημιούργησαν στην Παλλήνη ένα σταθμό βραχέων κυμάτων 25KW που τον ονόμασαν Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μεσογείου.

Αρχίζει να εκπέμπει ο ραδιοσταθμός Ενόπλων Δυνάμεων Τριπόλεως (Πελοποννήσου).

1943.  17 Μαΐου.  Δημοσιεύεται στην εφημερίδα ο πρώτος «Ραδιοφωνικός Κανονισμός».
22 Ιουνίου.  Δημοσιεύεται στις εφημερίδες των Αθηνών η διαταγή του Μουσολίνι, που απαγορεύει την εγκατάσταση και χρήση κεραιών.

14 Οκτωβρίου.  Δημοσιεύεται η διαταγή των Γερμανών για το σφράγισμα των ραδιόφωνων, ώστε να πιάνουν μόνο τον σταθμό Αθηνών.  Σφραγίζονται περίπου 43.000 ραδιόφωνα.
1944. 20 Οκτωβρίου.  Οι Γερμανοί αποχωρούν  από την Αθήνα.  Ο πομπός των Λιοσίων γλιτώνει από την πλήρη καταστροφή, αλλά καταστρέφεται ο ένας ιστός της κεραίας στα Λιόσια και η εκπομπή σταματά..

1945. 16 Ιουλίου. Αρχίζει να λειτουργεί το Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, που ιδρύθηκε με την Συντακτική Πράξη 54, με πρώτο Γενικό Δ/ντή τον Ηρακλή Πετμεζά και Δ/ντή Προγράμματος τον δημοσιογράφο Γιάννη Δημαρά. Οι κάτοχοι ραδιοφώνων ανέρχονται πλέον σε 36.000, ενώ η τρίμηνη συνδρομή οικιακού ραδιοφώνου είναι 1.000 δραχμές.

1946. 25 Μαρτίου. Εγκαινιάζεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Θεσσαλονίκης με πομπό φορητό πάνω σε αυτοκίνητα.  Ύστερα από λίγο καιρό διακόπτει τη λειτουργία, ενώ ένα χρόνο αργότερα - Μάρτιο του 1947-  εγκαθίσταται μόνιμα. Τα Υπουργεία Τύπου και Συγκοινωνιών μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία της ραδιοφωνίας. Τα οικιακά ραδιόφωνα είναι περισσότερα από 60.000 και η τρίμηνη συνδρομή ανέρχεται στις 9.000 δραχμές.

1947. Την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου 1947 πραγματοποιήθηκε η μετάδοση του σήματος του ΕΙΡ, με πομπό ισχύος 2 KW.

1948. 25 Μαρτίου. Εγκαινιάζεται από τον Βασιλιά Παύλο ο πομπός βραχέων κυμάτων, που τοποθετήθηκε  στα Νέα Λιόσια, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του. Ο πομπός των βραχέων εκπέμεπι προς τα Βαλκάνια, την Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά.

Μάιος. Ιδρύεται ο πρώτος ραδιοσταθμός που ελέγχεται από τον στρατό με επίσημη ονομασία Κεντρικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Ενόπλων Δυνάμεων.

12 Ιουνίου.  Εγκαινιάζεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Βόλου.

Νοέμβριος.  Αρχίζει να εκπέμπει ο στρατιωτικός σταθμός στη Μακρόνησο.

Δεκέμβριος.  Αρχίζει να εκπέμπει ο επίσημος σταθμός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αθήνας από τα μεσαία και τα βραχέα κύματα.

1948. Διευθυντής του ΕΙΡ είναι ο Στρατής Μυριβήλης. Η συνδρομή είναι τρίμηνη.Για το οικιακό ραδιόφωνο ανέρχεται στις 30.000 δραχμές και για τους κατόχους ραδιοφώνων στις 75.000. Ο Στρατιωτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός εγκαθίσταται και εκπέμεπει από τη Σχολή Χωροφυλακής στους Αμπελόκηπους. Εκδίδεται το "Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Ραδιοφωνικών Σταθμών" από το ΕΙΡ.

Χρονικό 1949 - 1958

1949. 9 Ιανουαρίου. Επίσημα εγκαίνια του ραδιοφωνικού σταθμού του Β΄ Σώματος στρατού στη Λάρισα.

Ιανουάριος: Αρχίζει να εκπέμπει ο Ραδιοσταθμός Ενόπλων Δυνάμεων Ιωαννίνων (Ηπείρου).

Μάρτιος: Πρώτη απόπειρα λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού Χανίων.

Ιούλιος. Αρχίζει να εκπέμπει ο Ραδιοσταθμός Ενόπλων Δυνάμεων Θεσσαλονίκης (Κεντρικής Μακεδονίας).  Τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους εκπέμπει και στα βραχέα.

10 Αυγούστου: Αρχίζει να εκπέμπει ο ραδιοσταθμός Ενόπλων Δυνάμεων Τριπόλεως (Πελοποννήσου).

Νοέμβριος: Αρχίζει να εκπέμπει ο ραδιοσταθμός Ενόπλων Δυνάμεων Καβάλας  (Το 1958 μετονομάζεται σε Ανατολικής Μακεδονίας ? Θράκης).

1950. Αρχίζει να εκπέμπει ο Ραδιοσταθμός Ενόπλων Δυνάμεων Κοζάνης (Δυτικής Μακεδονίας).

Ιούλιος: Η αμερικανική κυβέρνηση δώρισε στο ελληνικό κράτος και κατ΄ επέκταση στο ΕΙΡ πομπό ισχύος 50KW, ο οποίος θα λειτουργούσε στις αρχές του επόμενου έτους στα Ν. Λιόσια.

24 Ιουλίου. Εγκαινιάζεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Πατρών.

9 Δεκεμβρίου. Αναλαμβάνει κυβερνητικός αναπληρωτής παρά τω ΕΙΡ (Γενικός Δ/ντής) ο Χριστόφορος Τσιγάντες.  Η Ελληνική Ραδιοφωνία στις μέρες του γνωρίζει μεγάλη άνθηση.  Εκδίδεται το εβδομαδιαίο Ραδιοπρογράμμα από το ΕΙΡ. Τα νόμιμα ραδιόφωνα αγγίζουν τον ιλιγγιώδη για την εποχή αριθμό των 160.000. Πρόστιμα ύψους 59.827.000 δραχμών καλούνται να πληρώσουν οι 1.942 ? λαθρακουστές.

1951. 9 Απριλίου. Ο βασιλιάς Παύλος Α΄ εγκαινιάζει τον πομπό των 50KW, που τοποθετήθηκε στα Νέα Λιόσια.

21 Απριλίου. Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο α.ν. 1775 περί «Οργανώσεως και Λειτουργίας της Εθνικής Ραδιοφωνίας της Ελλάδος».

Ιούνιος: Εγκαινιάζεται η δεύτερη συχνότητα εκπομπής για το σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Αθήνας. Το ΕΙΡ αποκτά μαγνητόφωνο και συνεργείο εξωτερικών μεταδόσεων! Οι ραδιοθάλαμοι του Ζαππείου αυξάνονται σε επτά και εξοπλίζονται με σύγχρονα μηχανήματα.   

1952. 11 Μαΐου.  Αρχίζει να εκπέμπει το Δεύτερο Πρόγραμμα του ΕΙΡ.

1953. Διευθυντής προγράμματος του ΕΙΡ ο Οδυσσέα Ελύτης.

1954. Μάρτιος.  Αναγγέλεται η δημιουργία του Τρίτου Προγράμματος του ΕΙΡ.

27 Ιουνίου: Εγκαινιάζεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Κομοτηνής.

19 Σεπτεμβρίου.  Εγκαινιάζεται επισήμως το Τρίτο Πρόγραμμα, το οποίο στις αρχές της λειτουργίας του μετέδιδε μόνο κλασσική μουσική 19.00 ? 24.00.

29 Σεπτεμβρίου: Αρχίζει να εκπέμπει επισήμως ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Χανίων.

7 Νοεμβρίου : Εγκαινιάζεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Ρόδου.

1956. Φεβρουάριος: Έναρξη λειτουργίας του Ραδιοφωνικού Σταθμού Φλώρινας.

15 Απριλίου: Τελούνται τα εγκαίνια του Ραδιοφωνικού Σταθμού Φλώρινας.

1957. 31 Μαρτίου.  Εγκαινιάζεται και τίθεται σε λειτουργία ο Ραδιοσταθμός Κέρκυρας.

Χρονικό 1959 - 1968

1959. Ιδρύεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Πύργου Ηλείας.

3. Μαΐου: Αρχίζει τις μεταδόσεις του ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Σερρών. Με πρωτοβουλία του Γενικού Διευθυντή του ΕΙΡ Πύρρου Σπυρομίλιου, αρχίζει το Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού. Το μπουζούκι γίνεται δεκτό στο ραδιόφωνο!!!

1962. Το ΕΙΡ αγοράζει μια έκταση στην Αγία Παρασκευή, με στόχο την ανέγερση Ραδιομεγάρου.

1965. Ιούλιος: Ο Ραδιοσταθμός Ορεστιάδος με ένα μικρό πομπό μεσαίων κυμάτων βγαίνει στον αέρα από ένα στρατόπεδο της περιοχής. Το 1969 εντάσσεται στην ΥΕΝΕΔ.

1968. Ο Κεντρικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Ενόπλων Δυνάμεων μετονομάζεται σε ΥΕΝΕΔ.

Χρονικό 1969 - 1978

1969. Ιδρύεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Ζακύνθου.

1970. 5 Απριλίου: Αρχίζει τις εκπομπές ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Ζακύνθου.

1972. Έναρξη λειτουργίας του Ραδιοσταθμού Ηρακλείου.

1975. Το ΕΙΡΤ μετατρέπεται με τον ν. 230/1975 (ΦΕΚ 272) σε ανώνυμη εταιρία και μετονομάζεται σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε.

Χρονικό 1986 - 1988

1986. Οι έκτακτες συνθήκες που προκάλεσαν οι καταστροφικοί σεισμοί το 1986 επέβαλαν την ανάγκη λειτουργίας τοπικού ραδιοσταθμού στην Καλαμάτα.

1986. 17 Σεπτεμβρίου: Αρχίζει τις εκπομπές ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Καλαμάτας.

1987. Με το νόμο 1730/87 (ΦΕΚ 145 τεύχος Α) δημιουργείται ο Ενιαίος φορέας Ραδιοφωνίας ? Τηλεόρασης.  Στην ανώνυμη αυτή εταιρία υπάγεται η Ελληνική Ραδιοφωνία (ΕΡΑ) που περιλαμβάνει το Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, Τέταρτο και Πέμπτο Πρόγραμμα.

1988. Ενιαίος φορέας Ραδιοφωνίας ? Τηλεόρασης.  Δημιουργία της ΕΡΑ.

Χρονικό 1989 - 1998

1989. 28 Φεβρουαρίου.  Ιδρύεται ο Ραδιοσταθμός του Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη.  Είναι ο πιο σύγχρονος από πλευράς τεχνικής υποστήριξης και το πρόγραμμά του εμφανίζεται στο περιοδικό Ραδιοτηλεόραση από τις 18 Μαρτίου 1989.

1990. Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα που εκπέμπεται από τα βραχέα κύματα αυτονομείται και ονομάζεται «Πέμπτο πρόγραμμα της Ελληνικής ραδιοφωνίας. Φωνή της Ελλάδας»

1993. Σημειώνονται αλλαγές στο Ειδησεογραφικό πρόγραμμα. Στην ΕΡΑ-2 καθιερώνονται ωριαίες ραδιοφωνικές ραδιοεφημερίδες. Μεσημέρι «Στον παλμό των γεγονότων» και βράδυ «Στον παλμό της επικαιρότητας». Αρχίζουν να μεταδίδονται τρίλεπτα δελτία και μονόλεπτοι τίτλοι ειδήσεων.

1994. Για πρώτη φορά από την ΕΡΑ-2 πραγματοποιείται συνεχής μετάδοση ζωντανού ραδιοφωνικού προγράμματος από τις 06:00 έως τις 02:00. Καθιερώνονται οι ζωντανοί Μαραθώνιοι Πληροφόρησης, σε  περιπτώσεις έκτακτων γεγονότων, όπως σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.ά.

1995. Μηχανοργάνωση των Ειδήσεων της ραδιοφωνίας. Όλα τα Ειδησεογραφικά τμήματα εξοπλίζονται με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Το πρώτο στη ραδιοφωνική αγορά της εποχής, σύντομο, αμιγώς πολιτιστικό δελτίο ειδήσεων, εκπέμπεται από την ΕΡΑ-2.

1996. Συνεργασία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με την Ακαδημία Αθηνών για τη σωστή χρήση της Ελληνικής γλώσσας. Εκατοντάδες δελτία ειδήσεων αποδελτιώνονται και «διορθώνονται».

Τα τμήματα Ειδήσεων ΕΡΑ-1, ΕΡΑ-2 και ΕΡΑ- Σπορ ενοποιούνται. Άνοιγμα της ΕΡΑ-2 σε φορείς, όπως το Θέατρο Τέχνης, το Ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος, το Αρσάκειο, ο Δήμος Αθηναίων?

Στόχος η συνεργασία, η υλοποίηση και δημοσιοποίηση δράσεων, όπως Πανελλήνιοι μαθητικοί διαγωνισμοί Θεάτρου, Καθαρές Ακτές και προβολή της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο.

1997. Συνεργασία της ΕΡΑ-2 με διεθνείς Οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την παραγωγή σειράς εκπομπών με θέματα, όπως Εθελοντισμός, Ναρκωτικά, Πρόσφυγες, Νεολαία κ.ά. Τίθεται σε ισχύ η δεκαετής συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Voice of America-Φωνή της Ελλάδας) για τη λειτουργία σταθμών αναμετάδοσης στην Ελλάδα.

Ζωντανή μετάδοση ελληνικού 24ώρου ραδιοφωνικού προγράμματος συνεχούς ροής από τα βραχέα κύματα.

1998. Μέση ημερήσια ακροαματικότητα της ΕΡΑ 3,6%. Ογδονταπέντε χιλιάδες ακροατές σε όλη την Ελλάδα συντονίζονται καθημερινά στις συχνότητες της Δημόσιας ραδιοφωνίας (πηγή BARI-FOCUS).

Χρονικό 1999 - 2000

2000. Αρχίζει η καθημερινή μετάδοση από τα FM και τα μεσαία κύματα δώδεκα ημίωρων ξενόγλωσσων εκπομπών, που απευθύνονται στους ξένους εργαζόμενους στην Ελλάδα. Καθημερινή ενημέρωση για την κίνηση στους δρόμους. Συνεργασία της Ελληνικής ραδιοφωνίας  με τη ΓΑΔΑ για τη δημιουργία στούντιο ζωντανών συνδέσεων. Έμφαση στην οικονομική ενημέρωση και το Χρηματιστήριο.

2001. KOSMOS 93,6. Το στερνοπαίδι της δημόσιας ραδιοφωνίας εκπέμπει στα FM ανοίγοντας νέους μουσικούς ορίζοντες και φέρνοντας νέες γλώσσες, ταξίδια και συνήθειες από το πιο θετικό κομμάτι της Παγκοσμιοποίησης, τον ταξιδιωτικό Κοσμοπολιτισμό. Προσωπικότητες της σύγχρονης  μουσικής σκηνής, της αποκαλούμενης World music, όπως η Cesaria Evora, η Dulce Pontes, ο Gustavo Santaolalla, o Philip Glass, o Goran Bregovic κ.ά. φιλοξενούνται στα στούντιο. Το ειδησεογραφικό πρόγραμμα ΕΡΑ-1 μετονομάζεται σε ΝΕΤ 105,8.

2002. Το ξενόγλωσσο ραδιοφωνικό πρόγραμμα «Φιλία», με εκπομπές από τα μεσαία κύματα, απευθύνεται στους ξένους μετανάστες, που ζουν στην Ελλάδα.

2003. Μεγάλη τεχνική αναβάθμιση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας λίγο πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Κεντρικός Έλεγχος και όλα τα στούντιο μετατρέπονται από αναλογικά σε ψηφιακά. Όλος ο περιφερειακός εξοπλισμός των αναλογικών στούντιο αντικαθίσταται από δίκτυο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Το τεχνικό προσωπικό εκπαιδεύεται στην ψηφιακή τεχνολογία. Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα «Φιλία» μεταδίδεται και από τα FM.

2004. Καθιερώνεται για πρώτη φορά στη ΝΕΤ 105,8 τακτική ειδησεογραφική εκπομπή για την ανεργία. Ελληνικά πλοία που πλέουν στον Ινδικό Ωκεανό ενημερώνονται από τα βραχέα κύματα και την ΕΡΑ-5 για το φονικό τσουνάμι, που πλήττει την περιοχή.

2005. Με τη συχνότητα 107 το ραδιόφωνο ΚΟSMOS εκπέμπει σε όλο το λεκανοπέδιο.

2007. Εγκαθίσταται στον Κεντρικό Έλεγχο της ΕΡΑ σύστημα διαρκούς εγγραφής όλων των εκπεμπόμενων  προγραμμάτων.

2008. Μέση ημερήσια ακροαματικότητα της ΕΡΑ 25,6%. Εξακόσιες πενήντα χιλιάδες ακροατές σε όλη την Ελλάδα συντονίζονται καθημερινά  στις συχνότητες της Δημόσιας ραδιοφωνίας.

Σήμερα (Ιούνιος 2008). Από την Ελληνική Ραδιοφωνία εκπέμπουν 6 κεντρικά προγράμματα:  ΝΕΤ, Β΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΦΙΛΙΑ, ΚΟΣΜΟΣ, ΕΡΑ ΣΠΟΡ, Γ΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και 19 περιφερειακοί σταθμοί.

Σημείωση: Πηγή περιοδικό ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και ιστοσελίδα Ε.Ρ.Τ. 70 χρόνια ραδιόφωνο

 http://www.fm100.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου